More by MOOJ

Het échte leven van … Lenie met breien!

breipakketten voor beginners, makkelijke sjaal breien, breipakket met lana grossagarens

                

Voor onze 2e blog over het échte leven met haken én breien houden we het deze keer heel dicht bij huis. Want in ons eigen kleine kringetje hebben wij:  Lenie!                                                                                 

Zij is de schoonmoeder van Annemiek en zij assisteert ons met het breiwerk van More by Mooj. Haar vlijtige handen hebben aan elk brei-ontwerp van ons gewerkt, daarnaast staat Lenie ons bij met bijzondere vraagstukken en is Monique heel blij met het breiboek* dat zij mag lenen van Lenie. Met haar 83 jaar oud, moeder van 4 kinderen en oma van 6 kleinkinderen was het altijd een drukte van jewelste. Zij is opgegroeid op een boerderij in Berkel en Rodenrijs als oudste van 10 kinderen. In 1965 is Lenie getrouwd met Janus. Ze hadden een tomatenkwekerij en in de winter kweekten ze ook kerststerren. Later zijn ze overgegaan op de rozenteelt.

                                                                                

Helaas wonen Lenie en Janus niet meer bij elkaar, wegens dementie kon Janus niet meer thuis blijven wonen. Daarom vindt Lenie een heerlijke besteding van haar tijd in het breiwerk. Ze breit onze patronen na, ter controle, of breit een andere versie van een patroon zodat wij meerdere opties kunnen aanbieden. Lenie hoeft niet perse op de foto dus hebben we een foto gemaakt van haar vlijtige handen en de ontwerpen die zij heeft uitgevoerd. Omdat wij superblij zijn met de vakkundige hulp van Lenie leek het ons leuk om haar in het zonnetje te zetten met deze blog.

Van wie heeft u het ambacht geleerd? Hoe oud was u toen?

Ik moet een jaar of 10 zijn geweest toen mijn moeder mij leerde breien. ‘s-Avonds voordat ik buiten mocht spelen moest ik eerst 10 naalden breien aan een onderbroek. In de 6e klas van de lagere school kregen we voor het eerst les in sokkenbreien;  je mocht de naalden niet onder de arm vasthouden. Ik was altijd als eerste klaar omdat ik de ervaring had opgedaan met die onderbroeken. In die tijd was breien écht een taak en alleen iets voor meisjes. Het werd vooral gedaan uit armoede,. Als we een gat hadden gevallen is onze lange kousen, werden deze afgeknipt en met een nieuw randje werden het je kniekousen voor de zomer. 

                                                                          

Werd u er meteen door gegrepen of pakte u het later pas weer op?

Ik ben nooit meer gestopt met breien! Ik trouwde en voor de kinderen kon ik van alles breien; baby jasjes, broekjes noem maar op. Maar ook naaien en borduren kwamen erbij dus ik was in de avonden ook altijd bezig. M’n breiwerk kon ik altijd overal mee naartoe nemen, op bezoek op zondag naar m’n ouders kon ik gewoon doorbreien. Op een gegeven moment werd het van noodzaak meer een hobby. Mijn handen moeten in beweging zijn!  Ik weet nog wel dat ik een vest aan het breien was voor mijn moeder d’r verjaardag maar door de drukte van het gezin was het me niet gelukt om het op tijd af te krijgen. Ik ben toen de volgende dag, de dag van haar verjaardag, om 5 uur opgestaan om het helemaal netjes af te maken. En nu doe ik dat voor jullie; niet meer om 5 uur op natuurlijk, maar als ik weet dat één van jullie langskomt of als ik weet dat jullie gaan vergaderen wil ik het toch graag voor elkaar hebben.

                                                                   

Voor wie creëerde u in het verleden en heden?

Vroeger voor het gezin waarin ik opgroeide, later voor mijn eigen gezin, weer later voor de kleinkinderen en nu voor jullie. Met Sinterklaas breidde ik dan 6 truien voor alle kleinkinderen eentje, variërend in leeftijd van 1 tot 8 jaar. Heerlijk wolletjes uitzoeken, mooi patroontje erbij. Niemand had het door dat ik truien aan het breien was, dus 6 blije kleinkinderen én kinderen ;>)). Mijn schoondochter heeft al die truien bewaard, hoe leuk is dat? Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan.

                                                                               

Heeft breien u geholpen in bepaalde periodes?

Vroeger was breien gewoon een bezigheid en pakte je alles aan wat nodig was. Nu is het heel fijn om met breien bezig te zijn omdat mijn man is opgenomen in een tehuis. Zelf ben ik ook niet meer 100 procent gezond dus dan is het heerlijk om even m’n breiwerk te kunnen pakken en m’n gedachten te kunnen verzetten. Ik hoef niet perse meer de deur uit. Als ik hier lekker thuis ben met m’n breiwerkje dan heb ik het helemaal naar m’n zin. Je kunt het ook makkelijk even onderbreken als er iemand langs komt of de telefoon gaat. 


Dit was het verhaal van onze Lenie. Bij deze bedanken wij haar voor het mooie verhaal en haar openheid. We hopen dat je het leuk vond om te lezen. Hoe is deze blog ontstaan? We zijn op dit idee gekomen door het boek van Loretta Napoleoni ‘De Kracht van Breien’.  In haar boek beschrijft ze hoe breien haar de rust en afleiding heeft gegeven die ze nodig had tijdens haar scheiding en tegelijkertijd kun je mooie persoonlijke verhalen lezen over hoe belangrijk breisters geweest zijn bijvoorbeeld tijdens oorlogen. Hoe vreemd ook, toch een heel actueel onderwerp vandaag de dag. Wij zijn geïnspireerd door haar initiatief en wij weten zeker dat er in ons eigen landje ook heel veel bijzondere en ontroerende verhalen te vinden zijn. Dus naast onze eigen verhalen zoeken wij haak(st)ers en brei(st)ers die hun verhaal willen vertellen; wie heeft jou het ambacht geleerd, voor wie creëer jij en hoe heeft het je geholpen.

Vind je het leuk om je persoonlijke verhaal, over haken en/of breien, met ons te delen en door ons geïnterviewd te worden? Stuur dan een berichtje naar info@morebymooj.com Mag uiteraard ook anoniem. Als bedankje krijg je een eenmalige korting van 20% op onze haak-en breipakketten.

Wil je zien wat wij haken en breien met de prachtige garens van Lana Grossa? Met deze link kom je bij onze collecties breipakketten en haakpakketten: https://morebymooj.com/pages/moojhaken-breien.

breien voor beginners en breien voor gevorderden

haken voor beginners en haken voor gevorderden

Wij wensen je een gezellige dag, tot de volgende blog!
Creatieve en warme groetjes van Annemiek en Monique

* Alles over BREIEN Het complete ABC van de breitechnieken van Maria Natter

 

Laat een reactie achter: